katthundsvardag.blogg.se

Om mig och min HH, Czylwiks Gaia

Blöt lydnadsträning

Kategori: Hundträning

Idag började det regna på eftermiddagen och då lär man ju hugga tillfället att träna i pissväder!
Vi gick bort till en grusparkering i närheten (för att jag ska slippa få äpplen i huvudet) och satte igång. 
 
Först linförighet/fritt följ. Vi har ju kört en del framförgående vilket gjort att Gaia går fot alldeles för långt fram, så det fick vi rätta till först. Så har hon tendenser till pip och jag är stenhård.. Minsta lilla ljud så bryter jag och börjar om, hoppas den metoden funkar i fortsättningen också! Långa raksträckor, tempoväxlingar, halter, svängar och vändningar kördes igenom. Har också börjat (skulle ha gjorts redan från början, jag vet!) "träna" in social belöning såsom klappar, bus och glada tillrop. Gaia svarar väldigt bra på sånt och tyckte det var jättekul!
 
Kvarsittande och platsliggning tränade vi också. Förut hade hon ganska svårt att stanna kvar både i sittande och liggande, men nu är det ytterst sällan hon gör fel. 
 
Hon verkade iaf inte störas ett dugg av regnet och det är ju bra! 
 

Lydnad, fys och höstplanering

Kategori: Fysträning

Igår körde vi ett lydnadspass i trädgården, som egentligen är på tok för liten och alldeles för mkt fruktträd...när man slagit huvudet i lågt sittande äpplen några ggr blir man lätt vansinnig..
Framförgåendet artar sig fint och Gaia har nu koll på att hon ska gå ut före mig tills kopplet bromsar. Hon vänder sig fortfarande om och tittar på mig en del, men det blir allt bättre. Det är ju nackdelen när belöningen kommer bakifrån (kastad boll), att hunden gärna vänder på huvudet för att kolla om inte belöningen kommer snart.
Lite hopp tränade vi också. Återhoppet funkar kanon, uthoppet inte lika bra. 
I apporteringen började vi så smått med att hon ska hålla i apporten även när hon går vid min sida. Lite missar blev det såklart, men efter några ggr höll hon mestadels riktigt fint. 
 
Idag tog vi en sväng i skogen med cykeln. Vi blev överraskade av en man med tre hundar (kopplade) på "vår" skogsväg. Gaia var lös men tvärstannade och stod som fastfrusen på kommandot "STANNA". Trevligt att få lite kvitto på stannaträningen! :) Mannen med hundarna stannade också och stod stilla medan jag klev av , parkerade cykeln och tog på koppel på Gaia. Han var förövrigt lika förvånad som jag över att möta annan hund just där. Nåväl, nu vet både han och jag att man kan möta annat än vildsvin i skogen...
Totalt blev det 6,7 km, mestadels på skogsväg.
 
Och så börjar planerna inför hösten bli klara..
24/8 utställning på bruks-SM, Mantorp SBK
15/9 utställning i Gimo SKK
5/10 appellspår Norrtälje
6/10 appellrapport Knivsta (?)
7-8/12 utställning St.Sthlm SKK
V 36 start tävlingslydnadskurs
 
Jag är extremt tveksam till den där rapporttävlingen av lite olika anledningar.. Vi har förmodligen väldigt små möjligheter att träna rapport med andra hundar som möter eller springer ikapp. Varken jag eller Kent har någonsin sett hur en rapporttävling går till och det finns ofta massor av små detaljer som man inte kan läsa sig till i regelboken. Jaja, med lite tur är vi enda startande ekipage och då är problemet med andra hundar på sträckan borta ;) Vi ska iaf träna på och om vi känner oss redo så tävlar vi, annars står vi över. Det är ju liksom inte svårare än så!
 
 

Träning, träning, träning

Kategori: Hundträning

Trodde imorse att det inte skulle bli så mycket aktivitet för Gaia idag så vi tog en sväng med cykeln genom skogen, 5km. Jag jobbar natt hela helgen och då är jag lite loj..
Sen frågade Kent om vi inte skulle ta med fika och träna lite rapport, och det kan man liksom inte tacka nej till! Så vi åkte ut med hund och kaffe. Först rastningspromenad till ett stort, öppet fält. Kent gick ut, kanske 2-300m... Det är svårt att bedöma avstånd! Gaia skickades och sprang som vanligt i hög fart utan en tanke på något annat. Sedan fikapaus. Gaia fick då ligga uppbunden en bit bort, vilket hon fixade galant. Hon låg lugnt, stilla och TYST, men uppmärksamt. Sedan körde vi ett skick i skogen med såpass långt avstånd att vi inte kunde se varandra. Gaia tvekade en tiondels sekund precis när hon skulle iväg, men sen var det inga problem.
Uppbunden i skogen...
 
Första skicket. Högra pricken är Gaia ;)
 
Nu ligger hon och slappar i den skuggiga hundgården och lär nog vara nöjd för idag!

Lydnadsträning

Kategori: Hundträning

Igår började vi träna framförgående. Jag tränar inte det med någon typ av lockelse framåt utan jag "föser hunden framför mig i ganska kort koppel och kastar en belöning framåt när hunden rör sig och tittar framåt. Ingen fattar vad jag menar va..? Jag förstår knappt själv när jag läser det jag skrivit... Haha!
Hur som helst fortsatte vi träningen idag och man kan se klara framsteg. Och så har vi tränat "stå", både inför kommande utställning (Mantorp 24/8) och för själva framförgåendemomentet.
Har förövrigt anmält oss till en kurs i tävlingslydnad, alltid bra att få andras syn på träningen och nya idéer!

Efter-jobbet-träning

Kategori: Hundträning

Idag blev det bara en snabb kopp kaffe efter jobbet, sedan åkte vi ut för lite mer rapportträning. Nytt upplägg denna gång. Gaia och jag gick iväg såpass att Kent kom utom synhåll för Gaia, sedan skickades hon. När hon kommit fram och påbörjat kampleken med honom gick jag också dit. Sedan några minuters vila och vatten (varmt idag!), innan vi byttes av och Kent gick iväg med Gaia på samma sätt. Övningen gick kanon, samma höga fart i båda skicken och en glad och nöjd hund :)

Mindre lyckad rapportövning..

Kategori: Hundträning

Idag åkte vi ut i skogen för rapportövning nummer två. Upplägget var detsamma som förra gången, men Gaia var såklart lite mer taggad redan från början. Jag och Gaia lämnade Kent med bitstocken och gick ca 50m ut i gles skog. Gaia kommenderades "MARSCH" och satte fart mot Kent i högsta fart, så långt allt väl.. Väl framme hos Kent kampar hon en stund och tar sedan själv initiativet att springa tillbaka till mig. Jag upptäcker då att jag tappat leksaken, FAN! När inget roligare än en matte väntar tvärvänder hon direkt och springer tillbaka till Kent.
Jaha, så var det med det.
Vi packade in oss i bilen igen och funderade över felen. Första felet: Gaia kopplas inte hos Kent och kan därför springa därifrån. Andra felet: Jag hade ingen leksak. 
Gaia har ju kört en övning tidigare och visste mycket väl vad som skulle ske. Hon älskar att springa (en av anledningarna till att jag tror hon passar som rapporthund), och det ska till ordentlig belöning för att hon ska stanna kvar hos den ena eller andra av oss. Att hon är taggad på att springa är egentligen ett bra "problem".
Vi stannade sedan på vägen hem och gjorde om övningen. Denna gång var Kent noga med att koppla upp henne och jag var noga med att ha belöningen med mig. Denna gång gick det bättre och vi fick lyckas till slut. 
Till nästa gång ska vi tänka på att jag och Kent har samma belöning (Kent har roligare kampgrej och det märks) och att Kent stoppar undan bitstocken och låter Gaia bli intresserad av att springa till mig innan skick. 
En annan sak jag funderar på är om man kanske bara ska träna ETT skick i EN riktning såhär i början. Det var ett råd jag fick av en instruktör för några år sedan när det gällde budföring. ETT skick i EN riktning ALLTID på träning. Det skulle enligt honom minska risken för att hunden tvärvänder hos mottagaren alt. tjuvstartar. Kanske har denna man rätt? Han är förresten en väldigt duktig rapporthundsförare.

Den stackars övergivna hunden...

Kategori: Hundträning

var väldigt taggad på lydnadsträning ikväll!
En väldigt besviken hund lämnades hemma imorse då jag drog på skogskläderna och åkte för att leka med andra hundar på MH hela dagen. När jag kom hem igen var stackars Gaia helvild och hungrig, vilket var som upplagt för lydnadsträning. Apportering, linförighet, kvarsittande och lite hopp tränade vi och det gick jättebra!
Jag blev iaf återauktoriserad som A-figurant och imorgon blir det figgande igen hela dagen. Vi får se om jag ångrar detta när folk börjar ringa var och varannan helg för att fråga om jag kan figga...
Blev lite sugen på att göra BPH med Gaia. Hon har ju redan sitt MH, men jag gillar ju mentalitetsbiten och är väldigt nyfiken på den här nya beskrivningen. Vi får väl se om det dyker upp ngt BPH samtidigt som det finns en gnutta tid över :)

Första rapportövningen!

Kategori: Hundträning

Släpade med mannen ut i skogen för en första rapportövning idag.
Vi gick till en liten halvt igenvuxen grusväg i skogen . Kent placerades ut på lämplig plats utrustad med bitstock, koppel och korvbitar. Jag och Gaia gick ca 100m bort, med Kent synlig men lite skymd av gräset. Gaia fick sitta vid sidan och släpptes sedan med kommandot "MARSCH!". Hon drog iväg som ett skott raka vägen till Kent för kamplek. När deras lek var avslutad skickades Gaia tillbaka till mig, där hon fick ny lek och korv. Sedan kopplades hon upp och vi sprang tillsammans tillbaka till Kent.
Det blev en väldigt lyckad övning och Gaia var nöjd och glad. Vi hade väl egentligen inte väntat oss annat än att denna första övning skulle gå som på räls, men man vet ju aldrig... Inga startskall och inte ett endaste litet pip kom ur lilla hunden heller, och det är bra!
 
Nu blir det en lugn helg för Gaia. Jag ska figga på MH och kommer förmodligen vara helt död på kvällarna...

Apportering...

Kategori: Hundträning

Here we go again... Jag är verkligen kass på det här med apporteringsinlärning! 
Med Hezzy körde jag lydnadsapportering (stoppa in apporten i munnen, finger under hakan) och det resulterade i en hund som gömde sig under köksbordet när apporten kom fram... 
Men Arrak började jag klickerträning från 8 veckors ålder och han var väldigt duktig på att plocka upp och hålla i alla möjliga och omöjliga grejor, men så var han väldigt ordentligt "genomklickad" från tidig ålder.
Med Gaia har jag provat klickerinlärning, men det går inte framåt och det märks väldigt tydligt att hon inte vet vad som förväntas av henne. Hennes osäkerhet (min teori) på vad jag egentligen vill har resulterat i att hon ibland piper en anings aning, och sånt vill jag INTE ha! Nu ska jag prova lydnadsapportering med henne, och se om det kanske funkar bättre.. Fotingångarna har vi också haft problem med, men där har det blivit en enorm förbättring på kort tid efter att jag börjat vrida in rumpan på henne med handen. Vissa hundar kanske inte alls gillar gissningslekar ;)
 

Röntgen, MH och semester

Kategori: Funderingar

Nu är Gaia röntgad och mentalbeskriven och jag har fullgjort det jag ser som absoluta måsten som "konsument" av denna ras (förutom att ge hunden ett gott hem osv, såklart).
Tittar man på holländarnas ledstatistik så ser det väldigt fint ut, men när det bara är runt hälften som har ett officiellt resultat, hur mkt kan man då lita på statistiken? Lika illa är det med MH, runt hälften pallrar sig iväg för att mentalbeskriva sin hund.. Man får hoppas att detta blir bättre och att folk inser hur viktigt det är med denna typ av utvärdering!
 
Vi är precis hemkomna från en semestervecka på Gotland. Gaia har inte gjort mycket mer än vanliga promenader, lek och bad, men hon har hängt med på det vi gjort och har nog varit ganska nöjd med det.
 
Nu ska vi lägga upp en ordentlig plan för träningen här framöver så vi kan köra appellen under hösten!

Röntgenresultat

Kategori: Resultat

Idag låg Gaias röntgenresultat ute på hunddata. HD A ED 0
:)

Mer simmande

Kategori: Fysträning

Idag hade någon hemsk kvinna tagit det märkliga beslutet att STJÄLA Gaias badplats!
Vi fick åka vidare till en annan plats som inte är lika bra.. Gaia simmade iaf som en brax när hon väl kom i vattnet. Sedan hämtade vi ny hundmat.
Nackdelen med färskfoder är att det är opraktiskt att ta med på semestern. En veckas frysmat håller sig liksom inte i värmen och jag kan inte invadera svärisarnas frys med äckliga köttslamsor.. Vi får ta med för några dagar och sedan köpa mat på plats, helt enkelt.

Rapport!

Kategori:

Jag har lyckats övertala Kent att vi ska börja träna rapport med Gaia! Nu gäller det att snabbt börja med träningen och hoppas Kent tycker det är kul..
Har fick en kortfattad beskrivning av grenen: "Du sitter i skogen och fikar. Jag sitter en bit bort och fikar. Då och då får Gaia springa mellan oss två."

Platsliggning - nödvändigt ont?

Kategori: Funderingar

Det sägs att SBK tappar medlemmar. Det sägs också att allt färre tävlar i brukset. Vad detta beror på kan diskuteras, men att antalet tävlande minskar handlar förmodligen en hel del om att nya tävlingsformer lockar. Själv är jag ganska anti till det mesta som jag anser vara nytt. I min värld är agility, freestyle, rallylydnad, IPO etc nytt, och alltså inget jag vill hålla på med... Jag förstår att min inställning är en aning inskränkt, så jag har lovat mig själv att gå en agilitykurs.
Jag gillar att tävla. Det är spännande och det är kul när man lyckas. När det inte går bra får man besked om vad som måste tränas mer. 
Tyvärr blir jag allt mer skeptisk till hatmomentet platsliggning, när min hund ska ligga plats ihop med ett gäng ofta helt okända andra hundar. Förarna, som tränat dessa hundar, är ofta lika okända. 
När man går ut på planen gör man det med känslan att vad som helst kan hända. Det spelar liksom ingen roll hur väl man tränat den egna hunden, den kan bli påflugen av en annan hund vilken sekund som helst. Även den egna hunden kan drabbas av tillfällig sinnesförvirring och göra någonting helt oväntat, det är ju levande varelser vi sysslar med. 
Jag har tack och lov aldrig råkat ut för att min hund stört en annan hund eller tvärtom, men det finns åtskilliga som har andra erfarenheter.
Kåta Kalle som snabbt utser sötase tiken och så fort förarna lämnat hundarna, brutalt antastar henne.
Aggressiva Asta som tycker att hunden där ute på kanten nog behöver en rejäl avhyvling.
Springiga Sixten tycker det är tråkigt att ligga still och inbjuder hela gänget till skojsig jaktlek, att en av de andra hundarna hade en lite allvarligare syn på jakt inser Sixten tyvärr för sent. 
 
När incidenter händer under platsen slutar det väl oftast ganska bra, ingen hund dör eller kräver veterinärvård. Men många har svårt att någonsin få till en fungerande platsliggning igen.
 
Varför har man då platsliggning? VAD är det egentligen som är så himla viktigt med detta moment? Så viktigt att vi glatt utsätter våra hundar för de risker som finns? MÅSTE vi verkligen ha platsliggningen med? Och MÅSTE momentet se ut som det gör idag? Man kanske kan ha "IPO-plats", där en hund i taget ligger under en annan hunds lydnadsprogram (nu har jag noll koll på IPO, men som jag fattat är det ungefär så det går till)? Man kanske iaf i de lägre klasserna kan ha platsliggning med uppbundna hundar?
 
Jag har funderat på att helt enkelt avstå platsen när vi kommer ut på tävling. Haken med det är att man tappar väldigt många poäng, och chansen att komma nånvart blir kraftigt begränsad.
 
Eller så får jag väl skita i brukset och köra agility istället, eller viltspår, eller freestyle, eller någonting annat.

Träning på OTBK

Kategori: Hundträning

Igår åkte vi till klubben för lite träning. 
Vi tränade på linförighet, hopp och inkallning. Och så lade vi plats för första gången med andra hundar. Gaia bryr sig väldigt lite om de andra hundarna (betydligt mindre än jag är van vid) och det underlättar ju såklart all träning. Nackdelen med henne är att hon påverkas en del av värmen, men det blir nog bättre när hon vänjer sig.
 
Så idag kom hennes MH ut på hunddata! Diagrammet ligger på http://www.katthund.se/204366599 

Simning

Kategori:

Gaia har vilat sig i form sedan MHt i söndags. Jag har jobbat natt och orken har inte räckt till så mkt. Även om man får sova några timmar på natten så blir sömnen dålig, och 12 timmar är långa pass..
Men idag har vi iaf varit och simtränat :) Gaia gillar verkligen att bada och blev helt vild när vi stannade vid vattnet. Hon hade svårt att stå stilla när jag krängde på flytvästen.. Vi hann med ett tiotal simvändor innan kampgrejen slutligen sjönk... :( Vi får skaffa någonting annat, någonting som flyter även när det blir blött!

MH i Västerås

Kategori: Resultat

Igår var det dags för Gaias MH. Nervöst och spännande! Spännande för att vi faktiskt inte haft henne mer än typ 2,5-3 månader, och nervöst för att jag är helt kass på att fånga leksaken som TL kastar...
 
I den inledande kontakten med TL är Gaia positiv och svarar. Vid hanteringen ändras hennes sinnesstämning och hon accepterar kladdandet, men med en antydan till stelhet. I leken är hon mycket aktiv, biter i ordentligt och rycker och drar i leksaken.
I lilla jakten gör hon något startförsök, sticker sedan iväg snabbt, griper ordentligt och behåller bytet, ungefär samma båda gångerna.
Aktiviteten är väldigt sansad, hon står eller vandrar lugnt och nosar litegrann.
I avståndsleken sticker hon iväg direkt, kollar av figurantens spår, kollar figuranten i sitt gömsle. Sedan springer hon i hög fart tillbaka, hämtar en pinne och återvänder till figuranten. Leken startar, Gaia kämpar till sig leksaken och drar ett ärevarv över hela klubbområdet, typ.. Haha!
Dumpen är lite läbbig och där visar hon lite hotbeteenden. Hon behöver lite hjälp att ta sig fram, men visar sedan inget kvarstående.
Skramlet gör hon undanmanöver för, sedan inga konstigheter.
Spökena är väl lite otäcka, en stund sätter hon sig bakom mig. När hon släpps skuttar hon glatt iväg åt annat håll. Hon hälsar sedan på spökena, men är inte speciellt intresserad. Mest spanar hon på deras avplockade huvor (som kanske kan användas som kamptrasor)....
I lek nr 2 är hon likadan som i första leken. Leker aktivt, griper ordentligt och drar tills TL släpper. 
Skotten bryr hon sig inte om.
Att hon är lika på i lek nr 2 känns bra. Trots trötthet, värme och eventuella obehagligheter så släpper hon allt och ger gärnet när lek erbjuds, så ska det vara!
 
Några filmsnuttar och MHt i siffror finns här: http://www.katthund.se/204366599