katthundsvardag.blogg.se

Om mig och min HH, Czylwiks Gaia

Det där med position

Kategori: Hundträning

Typ 1.5 vecka innan tävling kommer jag på att det där med positionen kanske är nåt man ska jobba på ändå... Fick goda råd och tips av Eva om hur jag ska lära Gaia att styra in stjärten vid vänstersvängar och vänsterhalter. Denna träning har ökat Gaias säkerhet även vid ingångarna, vilket underlättat när hon ska in med apporten.. Det ena ger det andra osv.. ;)

Idag tränade vi lite lydnad på Östhammars BK.
Fotposition/vänstersvängar, platsliggning och apportering. Nu bryter vi ner momenten i småbitar och detaljtränar en hel del.

Efter lydnadsträningen stannade vi i skogen och körde två korta motivationsspår. Jag måste bli bättre på att konsekvent bromsa när hon lyfter nosen. Så länge jag gör rätt gör hunden rätt... Men så är det väl alltid.

Skulle egentligen varit på agilitykurs ikväll men hade ingen barnvakt. Mamma hade säkert ställt upp, men jag vill inte överutnyttja henne.. Dessutom har ungarna kommit från pappa idag och att då skicka dem till mormor utan att de är förberedda gör dem oroliga.
Och så är jag alldeles fruktansvärt trött efter mina tre jobbnätter, och en dödstrött matte är inte så jävla pedagogisk...

Spår

Kategori: Hundträning

Jagade ut mannen idag för att lägga spår. Spåret lades på stubbåker med en vinkel och gick över i skog med husse som slut.
Motivationen var på topp, och tur var väl det för åkern var full av vildsvinsbajs och benrester av döda djur.. Gaia snappade vid ett tillfälle åt sig lite skit och stannade till för att lukta på en käke.
Mot slutet lyfte hon näsan och vindade en del. Enligt husse var det nog vildsvinen hon kände av, inte honom. Det luktade tydligen svinhus där i skogen..
Hon är lite slarvig och jobbar bitvis med lite hög nos. Ska köra lite hårda spår under veckan, kanske får jag ner näsan då. Eventuellt kombinerat med näringsspår.

Nu är det iaf exakt en vecka kvar till tävling..

Spårträning

Kategori: Hundträning

Ett kort skogsspår med en vinkel och en burk med kattmat som slut. Gaia var mer taggad i spåret än vanligt idag, kul!
Sedan ett pinnspår med en vinkel som också gick bra.
Nu MÅSTE jag jaga ut ngn annan (mannen i huset) att lägga spår, dels för att vrida upp motivationen ytterligare ett snäpp och dels för att både Gaia och jag ska få gå ett icke förarspår innan tävlingen.

Vi tränar vidare..

Kategori: Hundträning

Om man nu skulle få för sig att lita på väderrapporterna så ser det ut som att det blir regn och blåst på tävlingsdagen. Perfekt! Det är ju under sådana förhållanden all vår träning bedrivits, typ.
Vi tränar en del platsliggning nu, aktiv sådan, med belöningsförväntan. Det går bra och passar väldigt bra i detta skitväder. Vad gör det Gaia om marken är kall och blöt och regnet vräker ner, när hon väntar på bollen?

Vi har börjat fila på positionsdetaljer såsom stjärtkontroll i vänstersvängar.

Och så ska vi fila bort lite mer apporttugg.

Denna helg blir det mkt spårträning, hoppas det dåliga vädret håller i sig!

Spår

Kategori: Hundträning

Ett rakt pinnspår på stubbåker i regn och blåst. Ca 100-150m långt med 8 apporter. 50 minuters liggtid.
Gick kanonbra och vi fick med alla pinnar hem! :)
Sedan ett kort rakt skogsspår utan apporter (bara en godisburk som avslut), typ 30-40m, 20 minuters liggtid. Gick också finfint!

Skulle verkligen behöva gå ett icke förarspår nu.. Ngn frivillig? ;)

Agilitykurs

Kategori: Hundträning

Allra bästaste, finaste och duktigaste lilla Gaia!
Ikväll var det dags för agilitykurs igen och jag ska erkänna att jag var ganska nervös... Springande och hoppande hundar och mattar med pipig röst på samma plan som jag och Gaia.. Gaia som stuckit fram till andra hundar vid ett par tillfällen under träning..
Jag var iaf nervös helt i onödan. Gaia stack inte en enda gång trots att hon var lös och fick ta små ärevarv med bollen :)
Dessutom satt hon kvar väldigt stadigt och fint (trots störningen från de andra hundarna och mitt pratande med instruktören) och väntade på att bli skickad mot hindren. SÅ himla kul när man får kvitto på träningen!!

Och agilityn gick fint, däcket, platta tunneln och långhoppet körde vi denna gång.

Platsliggningen

Kategori: Hundträning

Platsen då... Jag har funderat lite hit och dit på hur jag ska lägga upp träningen och vilken typ av platsliggning som är bäst, aktiv eller passiv?
Allvarligt. Hur troligt är det att Gaia skulle få en stabil plats om jag tränar in det som ett trygghetsbaserat passivitetsmoment? Gaia gör inte som jag säger för att vara till lags, hon gör som jag säger för att det är kul att jobba och för att det lönar sig. Detta betyder också att jag, det vi gör och belöningarna måste vara bättre än andra roliga saker.. Nä, med Gaia är nog en aktiv plats med belöningsförväntan lämpligast. Sedan ska hon naturligtvis känna sig trygg OCKSÅ, men det är ju liksom självklart.
Vi har iaf så smått börjat träna. Kort avstånd, kort tid och det som ger utdelning är total stillhet och fokus på mig.

Nu är det 14 dagar kvar och jag är typ hundra på att alla moment (utom platsen då) kommer att sitta inom en vecka. Det ger en vecka till överträning, så Gaia kan allting snäppet värre än vad reglerna säger. Det händer ju att hindret är för högt, inkallningssträckan för lång, apporten för tung, tävlingsledaren för glad etc...

Trädgårdsträning

Kategori: Hundträning

Idag har det varit hemmadag med lite trädgårdspyssel. Gaia har fått vara i rastgården, men plockats ut för en massa korta lydnadspass.
Apporteringen: Gaia har tuggat en del på apporten, men bara de gånger hon gripit från marken. Så idag har vi tränat gripanden. Klick och kastad boll vid korrekt gripande. Träningen har gett resultat och tugget har typ försvunnit.
Hoppet: Vi har tränat på återhopp även om hon hamnar snett efter sättandet.
Läggande: Bollbelöning vid korrekt och snabbt läggande. Det har funkat jättebra. Nästa steg blir väl att gå allt längre ifrån henne.
Framförgående: Jag är helt allergisk mot att lägga ut någon typ av lockelse framför, det känns som en besvärlig hjälp att jobba bort. Dessutom vill jag inte ha en hund som stretar framåt. Vi har haft lite problem med att Gaia vänder sig om mkt i väntan på kastad belöning, så idag bytte jag taktik. Jag springer ikapp henne och belönar istället för att kasta, och det känns som rätt taktik. Vi måste öka sträckan mer (nu ligger vi på ca 15 m), men det är nog snabbt gjort.

Och på promenaden lyckades vi passera rottisen som gurglar i sin trädgård utan att Gaia ens tittade ditåt, jippie!! :))

Jag har bestämt mig.

Kategori: Hundträning

Jag kommer att avstå platsliggningen på tävlingen. Det betyder ju att 50 p försvinner i ett nafs och att chansen till uppflytt är typ mikroskopisk. Det känns iaf förjävla skönt att beslutet är taget!
Nu tränar vi vidare och försöker bli så bra som möjligt på de andra momenten!

Blöt träning!

Kategori: Hundträning

Lydnadsträning idag igen :)
Vi konstaterade innan träningen att det iaf inte är kallt..men kallt blev det innan vi var klara! Regnet droppade typ oavbrutet i de 90 minuter vi höll på.
Med Gaia fick jag hjälp med att kolla av hennes position i linförigheten och så läggande under gång. Egentligen tycker jag inte att positionen är sådär superduperviktig, viktigast är att hunden har attityd och kontakt och GILLAR det vi gör. Får man in de bitarna så har man mkt gratis när det gäller positionen. Så tänker iaf jag!
Läggandet har en del kvar att slipa på men vi har ju mer än två veckor på oss! ;)
Så gjorde vi gemensam platsliggning. Jag vågar inte koppla loss, vilket gör att jag inte får veta hur hon sköter sig.. Hon har faktiskt legat plats, med andra hundar och mig dold, men jag kan bara inte lita på henne..
Jag tror jag ska ta hjälp av dotter och pudel och träna platsliggning.
Budföringen gick bra, fast hon tjuvstartade till mottagerskan.. ;)

18 dagar kvar...

Kategori: Hundträning

Anmälde till två appellspår helgen 5-6/10. Det ena, den 6:e, har jag kommit med på. På det andra står jag som fjärde, och sista, reserv. Kul kul, om det inte vore för den lilla, lilla detaljen att vi inte är färdiga än.. Fast, å andra sidan, blir man någonsin färdig?
Linförigheten: Funkar just nu riktigt bra, Gaia har rätt attityd, börjar få bra uthållighet, ligger riktigt hyfsat i position och sätter sig snabbt i halterna. Hon behöver bli bättre på helt om och högersvängar.
Framförgåendet: Jorå, det tar sig. Vi behöver utöka sträckan innan halten och finslipa linförigheten efter halten.
Läggandet: Nja. Känns dock som ett av de lättaste momenten att få styr på.
Inkallning: Den är bra.
Apporteringen: Poäng får vi nog som läget är just nu, fast massa neddrag för tugg och lek. Tror jag.
Hoppet: Hoppandet börjar ta sig och idag körde vi ett helt ihopkedjat hopp-sitt-hopp. Mer träning krävs dock för att få säkerhet i momentet och träning på att göra återhopp även om hon hamnar vid sidan om.
Spåret: Nä, där ser jag inga problem. Om det inte är full storm , drivis och arga isbjörnar i spåret på tävlingsdagen då..
Budföring: Jag tror inte det är några problem alls.
Största bekymret är platsen. Jag litar inte på henne. Hon ligger nog snällt om alla de andra ligger, men om någon går upp och börjar springa, då slår nog Gaias impulsivitet och explosivitet till. Nåväl, jag får träna helt enkelt och känns hon minsta lilla osäker på tävlingsdagen så står jag över.

Attityd!

Kategori: Hundträning

Gaia har varit tämligen ointresserad i linförigheten på sistone, matten är för tråkig helt enkelt. Så nu har vi jobbat en del på att få rätt attityd. Mycket belöning, ROLIGA belöningar och oftast belöning som bärs synlig. Detta har vi kombinerat med att öka uthålligheten i linförigheten. Stegen räknas och ökas successivt för att kunna gå allt längre sträckor innan belöningen kommer. Det har funkat riktigt bra och nu börjar jag återigen känna att hunden är med mig. Är ytterst tveksam till att tävla om knappt två veckor... Lägga plats med en hund som stuckit ifrån mig på träning ett par ggr? Näää, det känns fan inte ok. Visst kan man stå över platsen, men då måste man ha sjukt bra på resten för att få ett förstapris... Sen MÅSTE man ju inte få förstapris såklart, men siktet bör kanske vara där iaf. Jaja, vi får väl se.

Utställningsdebut!

Kategori: Hundträning

Idag var det då dags för vår första utställning och jäklar så nervös jag varit!
Vi var på plats tidigt, dels för att Gaia skulle få chansen att varva ner och dels för att jag skulle få se hur det går till.. 10 började bedömningen i vår ring, med de korthåriga schäfrarna. De var snabbt överstökade och så var det då vår tur. Gaia var ensam HH så vi skulle iaf slippa trängas i ringen. Excellent, BIR, CERT och CACIB fick min lilla hund! Helt sjukt, galet och så himla oväntat!
Sedan åkte vi hem och vilade ett par timmar innan finalerna. I gruppfinalen åkte Gaia ut direkt, men det var inte så konstigt, hon var helt slut!
Jäklar så roligt med en så lyckad utställningsdebut!! :))

Sep. 14, 2013

Kategori: Hundträning

Gaia är konstig.
Idag skulle vi träna rapport, men Gaia sprang bara ut några meter och lade sig för att tugga tankfullt på en pinne.. Det krävdes att jag följde med halva sträckan och att Kent ropade innan hon sprang. Sen ville hon inte äta upp sin middag. Och så har hon glömt bort det där med fotingångar..
Jag tror inte hon är sjuk igen, hon har ingen temp och är pigg och glad förövrigt.
När jag tänker efter så har hon faktiskt uppfört sig lite underligt på sistone. Hon har ibland börjat lyfta på benet vid kissande, hon har vid ett par tillfällen stuckit till andra hundar under träning, börjat göra utfall mot andra hundar etc.
Det är väl någon utvecklingsfas hon går igenom, typ.

Imorgon är det iaf utställning, det ska bli spännande! :)

Mer träning

Kategori: Hundträning

Idag har vi tränat lydnad igen. Fått massa nya tips och råd när det gäller hoppet och apporteringen :)
Mindre kul att Gaia återigen stack till en annan hund när kopplet åkte av. Varför hon gör så kan nog diskuteras i det oändliga, men i slutändan handlar det likförbannat om att matte helt enkelt är tråkigare än andra hundar. Matten MÅSTE bli roligare helt enkelt!
Hemma har vi börjat träna hoppet på det nya sättet och det går bra, hoppas det är lösningen på hopplösheten!

Det där jävla hoppet!

Kategori: Hundträning

Jag får inte till uthoppet, det vill sig liksom inte. Jag har provat att lägga godis på andra sidan, kasta godis eller boll över huvudet på henne, röra mig själv mot hindret... Ibland hoppar hon, ibland inte. Ibland tror hon att någonting ska komma flygandes från mig och då tar hon hindret på tvären, så hon kan stirra på mig samtidigt. Gaia är inte stor, men när hon hoppar på tvären blir det lätt att hon liksom tar med sig hela hindret...
Jag har inte provat med target, så det får kanske bli nästa tappra försök.
Återhoppet funkar iaf, man får vara glad åt det lilla!

Nu jobbar vi mycket på att få in rätt attityd i linförigheten direkt när vi kommer ut på planen. Det är en grej alla mina hundar haft problem med, att dom vaknar först till andra momentet.

Och så är det mycket "stå", som i utställning, ställande och halten i framförgåendet.

Blodig agilitykurs

Kategori: Hundträning

Ikväll var det dags för andra kurstillfället. Jag var på plats tidigt, dels för att träna lite på förra veckans hinder (instruktören sa att vi skulle träna), dels för att lätta lite på den överladdade hundens säkerhetsventil. Som en god kursare tänkte jag på det där med att BERÖMMA hunden.. Överladdad hund, agility och onormalt kvittrande matte är ingen bra kombo kan jag säga. Gaia blev så till sig i trasorna att hon skallade mig på käken så läppen sprack och blodet sprutade, typ. Resten av kursen fick jag torka blod med jämna mellanrum..
Bortsett från denna lilla incident gick det jättebra, och Gaia tyckte böjda tunnlar och slalom var helkul :)

Träningsplanering

Kategori: Hundträning

Om 19 dagar är det dags för lydnadsklass 1, och om 26 dagar är det appellspår. Appellrapporten som vi tänkt köra har jag ändrat till ännu ett appellspår istället, Gaia är inte uppe i den fysiska form att vi vill köra henne på såpass långa sträckor det ändå handlar om. Hon tappade massa kondition när hon var sjuk och det får ta sin tid att bygga upp igen. Förhoppningsvis blir vi uppflyttade ur appellen nu om en knapp månad, och kan ägna resten av hösten och vintern till att bli klara för lägre klass i rapporten istället.

Jag har iaf gjort en träningsplanering, för att få ut mesta möjliga av tiden som är kvar innan tävling.

Blir förresten lite sugen på valp när jag läser om planerade randiga kullar här och där, men jag inser ju också att jag nog egentligen inte är valptypen.. Valpar är jättegoa och söta upp till typ 8-12 veckors ålder, sen följer en lååång transportsträcka tills de blir runt 7-10 månader och man börjar jobba med dem ordentligt ;)

Bra förmiddagsträning

Kategori: Hundträning

Åkte till ÖBK idag för lite lydnadsträning.
Först apporteringen. Lade ut apporten ca 10 m bort och klickade när Gaia gripit och vänt mot mig utan tugg. Sedan samma igen fast klick när hon börjat springa mot mig utan tugg. Slutligen en ingång med apporten. Det gick jättebra! :)
Sedan linförighet och fritt följ med vändningar och tempoväxlingar.
Sist tränade vi snabba lägganden.
Jag har dessutom tränat mig själv på den sociala belöningen som jag är så dålig på... Skärpning nu!!!

JÄVLA SKIT, rent ut sagt!

Kategori: Hundträning

Ikväll åkte jag till klubben för lite lydnadsträning. Vi kom tidigt för att få en stund ensamma på plan för att kunna träna hoppet och apporteringen utan störning. Hoppet gick fint idag och hon hoppade ut alla gånger utom en...
Apporteringen gick väl hyfsat. Jag känner Gaia och VET att hon kommer att mörda apporten och flamsa om jag kastar ut den (det gör hon om jag lägger ut den också). Ikväll testade jag att kasta den bakom det lilla "vind/regnskyddet" på planen, så apporten hamnade precis intill väggen.. Inte läge att mörda en apport som ligger precis vid en vägg.. Det gick iaf hur bra som helst, bortsett från att det blev en del tugg istället. Igår fick dottern hålla i apporten en bit ifrån mig och låta Gaia dra lite för att få den, det funkade riktigt bra!
 
Sedan började fler folk droppa in och efter en stunds vila gick jag ner på planen igen för att träna linförighet. När det är andra som tränar låter jag aldrig Gaia få leksaken som belöning om hon inte är kopplad, för jag vet att hon gärna tar ett ärevarv med bollen eller kampisen. Antingen håller jag i leksaken och kampar med henne eller så är hon kopplad.
Så ikväll kör vi då linförighet i koppel och jag släpper ner kampisen på marken som belöning, och TAPPAR kopplet.
Gaia påbörjar ett ärevarv, men bestämmer sig mitt i för att hitta på något annat kul.. Så springer hon fram till en dobermann och dennes husse. Hussen ser henne komma (och hör väl mitt gapande) och håller sin hund ordentligt. Jag springer fram, tar min hund, ber om ursäkt och skäms nästan ihjäl.. Så jävla arg, lite på Gaia men allra mest på mig själv. Hur kunde jag vara så förbannat klantig?! Stackars dobbisen och hans husse som fick påhälsning av Gaia mitt i träningen.. Hoppas, hoppas jag inte förstörde någonting för dem :(
 
Efter denna incident var både jag och Gaia less, så det var bara att packa ihop och åka hem. Vi körde bara ett par fotingångar med mkt belöning för att få ett någotsånär positivt avslut. 

Lyckad kvällsträning

Kategori: Hundträning

Körde ett litet lydnadspass i trädgården ikväll, och då gick allt så mycket bättre!
Hoppet: Varierar mellan att lägga ut godis eller boll på andra sidan av hindret. Då och då finns där ingenting alls, och då kastar jag bollen efter att hon satt sig. Det börjar väl lossna så smått med uthoppet, men ibland stirrar hon bara dumt på mig...
Apporteringen: Fortsatte med att lämna henne sittandes med apporten och kalla in och det gick fint, nästan inget tugg alls och faktiskt riktigt bra ingångar :)

Dålig träning idag

Kategori: Hundträning

Idag funkade ingenting riktigt som det skulle. Vi skulle träna ingångar, hopp och apportering.
Först ingångarna. Gaia tycker inte det är så petnoga att sitta i rätt position, spela roll VAR man sitter liksom!
Sedan apportering. Eftersom ingångarna finkar bättre vid inkallning så satte jag henne på avstånd med apporten och kallade in. Det funkar hyfsat, men hon tuggar för mycket.
Hoppet var katastrof idag. Hon vänder sig om och tittar på mig mitt i hoppet vilket gör att hon tar med sig och välter hela jävla hindret...
Att jag inte riktigt är på humör idag är nog största anledningen till att inget funkade. Det var bara att åka hem och sova middag istället.

Nästa gång går det bättre igen!!

Agilitykurs

Kategori: Hundträning

Egentligen har jag inte tid att träna agility också, men jag tror att jag kan ha en del nytta av att få in den glädje och samarbete som agilityn ger. Att det tränar balans, styrka, koordination och stärker självförtroendet hos hunden är nog också ett stort plus.
Ikväll var första kurstillfället och vi fick prova hopphinder och tunnel. Gaia tyckte det var kul, men det är lite smånervöst att hon är så förtjust i små hundar som springer..jag tror hon ser dem mer som jaktbyten än som hundar.

Lugn helg

Kategori: Hundträning

Jag jobbar natt och Gaia får lite vila. Vi har mest gått långa promenader i skogen. Lite inkallningsträning och "skogsfot" har jag klämt in under promenaderna. Inkallningen börjar arta sig så smått, äntligen! Gaia har ju av ngn outgrundlig anledning tagit lång tid på sig att lära sig det där med ingångarna..

Skogsfotet, som ska användas då hon ska gå fot före skick i rapporten, har vi börjat träna nu. Utkastad boll som dragning framåt och samma boll som belöning vid rätt position.

Apportering ska tränas mycket i veckan, nu när ingångarna äntligen börjat trilla på plats.

Gaia verkar iaf frisk och kry, och det känns väldigt bra! :)