katthundsvardag.blogg.se

Om mig och min HH, Czylwiks Gaia

Klåduppdatering

Kategori: Hundträning

Gaia typ klådfri!!
För första gången på typ evigheter utlöser inte borstningen en våldsam klireflex på lilla hunden! Fick ju instruktioner att jag skulle tvätta henne med klorhexidinschampo för att trycka ner bakteriehärdarna, och det tycks ha hjälpt.
Klorhexidinschampo har jag använt tidigare utan resultat, men det avhjälper ju inte ohyra..
En kvalificerad gissning är att min insatta självbehandling med Milbemax mördade skabben, och att sedan schampot slog ut en stor del av bacilluskerna.
Jag är iaf så jävla glad idag, och har stort hopp om att slippa dessa problem i fortsättningen! Och så är jag glad att jag är en dryg besserwisser som vägrar tro att klådan är allergi! ;)

Veterinärbesök

Kategori: Hundträning

En BRA veterinär fick jag träffa idag! Att jag gillade henne var inte så märkligt egentligen: Hon var trevlig, daltade inte, trodde typ som jag, tyckte att Gaia var i fin form OCH hon var positiv till att Gaia BARFas.
Anledningen till besöket var Gaias återkommande klådor.
Rävskabb är i min värld den vanligaste orsaken till klåda, speciellt när man då och då möter skabbrävar i trädgården, på promenad etc. Tyvärr är inte alla veterinärer lika övertygade, speciellt inte om hunden återkommer.
Gaia har behandlats mot skabb en miljard gånger nu (nästan) och blir ALLTID bättre. Tyvärr börjar skiten alltid om igen efter ett par månader eller så.
Eftersom mina vanliga veterinärer börjat prata alltmer om allergi, och framförallt superduperdyrt specialallergifoder så bestämde jag mig för att beställa tid hos en hudspecialist på Ultuna. Väntetiden blev lång och i panik satte jag in självbehandling med Milbemax, som såklart hjälpte..
Nåväl, veterinären tog en massa skrap. Hon hittade lite sekundära bakteriehärdar, men inga kryp.
Ett blodprov för att kolla antikroppar mot rävskabb togs, och om det är positivt sätts långtidsbehandling mot rävskabb in. Vid negativt svar blir det långtidsbehandling mot mjällkvalster. Oavsett vilket, så kommer även katten och dotterns jycke att behandlas samtidigt.

Så nu är det bara att invänta provsvar..

Ingångar!

Kategori: Hundträning

Dessa ingångar...
Om man ska välja den detalj där mest brister finns, så är det ingångarna, tveklöst. Säkert beror det på att den detaljen tränats dåligt, men jag tror också att Gaia känner en liten osäkerhet när hon ska in i fotposition. Den lilla osäkerheten har jag framkallat när jag bett henne vara tyst...
Eftersom det är här bristerna finns, så är det här vi lägger mest krut just nu. Ingång, bollek, ingång, bollek, ingång, bollek... Tjatigt men nödvändigt.
Eftersom vi ska tävla lydnad nästa fredag så tränar vi också en del på ställandet. Ställande under baklängesmarsch funkar, liksom ställande vid inkallning. Bara fixa ställande vid fotgående också nu då..

Skotträning

Kategori: Hundträning

Skotträningen påbörjades igår, med ett tydligt mål och en plan.
Målet är att Gaia ska genomföra skottmomenten på tävling och att hennes belöningsförväntan och glädje ska vara starkare än eventuellt obehag. Hon ska alltså INTE utföra momenten för att jag ber om det, utan för att hon vet att hon får superbelöning efteråt.

Vad är då det allra bästa man kan få enligt Gaia? Svaret på den frågan är, tveklöst, att få gå i skyddsärmen. Ärmen vill jag dock inte använda till det här (ifall vi skulle vilja köra skydd någon gång), så vi får ta det näst bästa. Bitstocken!

Eftersom det delvis (helt) är jag som skapat problemet genom att bli stressad och jag har en aningens tendens till kontrollbehov...så lade vi upp första träningen såhär:
Kent (mannen i huset) håller hunden, jag driver upp henne lite på bitstocken, tar pangaren och går iväg ca 50 m. På mitt "varsågod" släpps hunden.
Första gången helt utan skott.
Sedan upprepar vi proceduren men jag skjuter ett skott före "varsågod".
Detta funkade helt enligt planen och vi bryter övningen där.

Idag åkte vi ut igen (till en ny plats) och körde som tidigare. Kent håller Gaia, jag går ut 50 m med pangare, hörselskydd och bitstock. Denna gång skjuter jag två skott innan "varsågod".
Sedan sätter jag Gaia innan jag går ut, vänder upp och håller ut armen som om jag skulle skjuta, men säger "varsågod" utan skott.
Lite kort vatten paus och sen kör vi om alltihop. Två skott utan krav och sedan sitta och vänta, men utan skott.

Kanske gör vi rätt, kanske gör vi fel, vem vet? Det KÄNNS iaf rätt, och det är viktigt för mig!

Skottproblemet

Kategori: Hundträning

Skottberörd eller platsliggning/matteberörd?

Igår på tävlingen kördes alla skottmoment sist, och jag bestämde mig för att jag och Gaia skulle titta på.
Först ett par budföringar med skott. Gaia låg bredvid mig, lugnt och stilla och tittade med glad och uppmärksam blick. Inte minsta lilla reaktion på skotten.
Sedan platsliggning. Samma pistol, samma skytt, samma plan...men helt annan reaktion. Gaia blev lätt orolig, och tyckte nog att hon skulle sitta i knät på mig istället för på marken.
Nästa platsliggning (för sökhundarna) gick vi på promenad istället. Vi var ungefär lika nära, men på en gångväg på andra sidan av planen. Gaia reagerade återigen inte alls på skotten. Hon nosade, kissade, tittade på humlor etc.

När vi skjutit hemma har hon blivit lite orolig, men inte när vi kört budföring med skott.

Jag tror att hon blir berörd av platsliggningssituationen i sig. Och framförallt så blir hon berörd av MIN stress!!!
När vi kört budföring med skott har JAG varit positiv och samlad, men när vi skjutit annars (med sikte på platsliggning med skott) så blir jag stressad..
Jag måste ta hjälp här av någon som har en positiv och avstressande inverkan på MIG, för det är nog matten som är den felande länken.

Stackars Gaia som fått en sådan usel matte! ;)

Lägre spår igen...

Kategori: Hundträning

SÅ JÄVLA NÄRA!! Men nära skjuter ju ingen hare... ;)
Igår var det dags för lägre spår igen.
Vid påsläppet fick vi lite problem då linan fastnade i en rishög, som ledde till ett stopp. Att spårets början gick över en bergsknalle underlättade inte heller.. Nåväl, hon fick upp spåret och vi traskade iväg. Spåret var jättekul och utmanande! Brant uppåt, brant neråt, bergsknallar, stenbumlingar, korsande grusväg och vinklar hit och dit :) Vi fick med oss alla pinnar utom en och det är jag nöjd med! 7,5 för påsläpp och 9 för spåret.

Efter spåret blev det en del väntan då samma domarlag även hade högre klass.
Sedan lydnadsprogrammet. Det gick hyfsat bra, och jag är himla glad att inget moment nollades! Vi har problem med ingångarna, vilket påverkar typ vartenda moment...

Plats och budföring stod vi över, så jag är väl ändå ganska nöjd med våra 413,75 p. Med platsen hade vi blivit uppflyttade med råge!

Nu blir det sommaruppehåll i brukstävlandet och vi ska köra lydnad istället. Så nu är det väl hög tid att få till bristerna i ingångarna!